Pepelka

Matej Rotovnik


Z vzgojno-izobraževalno interaktivno priredbo baletne predstave Pepelka želimo v Čarobni deželi odpreti nov sklop, v katerem bomo otrokom približati balet. Baletno pravljico Pepelka smo izbrali zaradi njene izredne priljubljenosti, saj je znana po vsem svetu in kar je najbolj pomembno, poznajo jo vsi otroci. Pravljico smo priredili za otroke, saj želimo v predstavi predstaviti tudi določene dogodke, tako kot so se v zgodovini v resnici zgodili. Kralj Ludvik XIV (1638-1715), imenovan tudi Sončni kralj, je namreč povabil na svoj grad največje koreografe in plesalce ter zapisal prve plesne korake in s tem začel razvoj klasičnega baleta.
Dvorni Čarovnik s pravimi čarovnijami pozdravi vse povabljene na gradu, kjer Princ Ludvik XIV, priredi svečani dogodek, da si bo izbral nevesto. Med dvornim plesom imenovanim Pavana, se Princ zagleda v prelepo damo, ki zapleše čudoviti ples, ki ga Princ ne prepozna. Ko se ji hoče približati mu gospodična zaradi pozne ure uide. Zaljubljeni Princ poskuša na vsak način najti neznano plesalko (Pepelko), zato se po pomoč zateče k dvornemu Čarovniku. Princ si žal ni zapomnil prelepih gibov, zato ne zna opisati skrivnostnega plesa. Čarovnik mu pomaga, toda zaradi napačnega Prinčevega opisa so plesi napačni. Zlobna sestra poskuša ves čas z lažjo omrežiti Princa in mu s prevaro zatrjuje, da je ona tista, ki je plesala na plesu toda, ko Princ zahteva, da mora, zaplesati na konicah prstov, pa ji žal nikoli ne uspe. Čarovnik na koncu s pomočjo velike čarovnije in čarobnih čeveljcev pomaga Princu, da najde svojo izbranko, da skupaj zaplešeta.

Najbolj gledana otroška predstava v sezoni 2013/2014 in 2014/2015 ter 2015/2016

PREDSTAVO SI JE V VEČ KOT TREH LETIH OGLEDALO PREK 55.000 OBISKOVALCEV

Predstava traja 45 minut.

Za vrtce, prvo, drugo in tretjo triado.


V sodelovanju:Baletna predstava PEPELKA izbrana za najboljšo otroško predstavo na
24. PIKINEM FESTIVALU V VELENJU

Baletna predstava PEPELKA je zmagala v tekmovanju za najboljšo otroško predstavo na 24. Pikinem festivalu v Velenju. Priznanje ZLATA PIKA je bilo podeljeno v kategoriji profesionalnih gledaliških predstav za otroke. Med drugimi so se za ZLATO PIKO potegovale naslednje gledališke predstave: Škrat Kuzma dobi nagrado (Slovensko mladinsko gledališče Ljubljana), Janko in Metka (SNG Drama Maribor in Mini teater), Butalci (Gledališče Koper), Zmrdica in Zmrdek (Lutkovno gledališče Maribor).Nastopajo:

Režija: Matej Rotovnik in Ksenija Kovač Romano
Scenarij: Matej Rotovnik
Koreografija: Ksenija Kovač Romano
Izvršni producent: Matej Rotovnik
Producent: Čarobna dežela


V predstavi je v živo izvajana glasba Johanna Christiana Bacha, Petra Iljiča Čajkovskega in Frédérica Chopina.


Princ: Luka Žiher in Filip Samobor
Pepelka: Rebeka Škrjanc, Ingrid Tušar, Metka Beguš
Čarovnik: Matej Rotovnik
Sestra 1: Anja Justin, Katja Romšek
Sestra 2 - Pianistka: Lyudmyla RublyovaMoč lepote opere in baleta v čarobni magičnosti učenja s čarovnijo

Povzeto po recenziji:

...
Ujeta čarobnost trenutka z mlado publiko

Čarobnost oblačil, scena, luč in čarovnikovo stopnjevanje napetosti v Pepelki otroke enostavno začara. Tako mimogrede, se razprtih ust in na široko odprtih oči znajdejo v že poznani zgodbi, z novimi telesnimi občutji. Za vsakega se najde košček, ki ga, jo impresionira… Mešanica že videnega, slišanega in vpletanje novega je tisto, kar malim gledalkam in gledalcem ponudi varno okolje za sprejemanje še nepoznanega. Različni baletni koraki, v ravno prav dolgih insertih, otrokom približajo balet v vsej njegovi čarobnosti in zahtevnosti. Brez kakršnekoli prisile ali nelagodja vstopi balet v srca malih gledalcev in gledalk ter ob podpori hudomušnih zvokov piana in čarovniških vragolij ostane zapisan kot ples božanja ter nežnosti; njim na razpolago.... VEČ...


ga. Olja Štaleker Pleš,
Svetovalka na Centru za krepitev jaz.za, abs. SFU Dunaj, edukantka iz specializacije geštalt terapije na Gita institutu. 
 
 
 
 

 


© 2011 - 2020 Carobna dežela
Kontakt: info@carobnadezela.si; 051 375-300
Otroške predstave, otroci, predstave za otroke, zabava, rojstni dan, najem, prostor, igralnica, carovnik, caranje, carodej, carovec, nastop, božicek, dedek mraz, miklavž, darila, podelitev daril, igranje, slavljenec, Matej, predstave, opera, operne predstave, otroške operne predstave, janko in metka, bastien in bastiena, mala vodna vila, mala morska deklica, cankarjev dom, carobna igralnica, carobna dežela, carobni grad, praznovanje, nepozabno, doživetje, darila, okrasitev, okraševanje, baloni zavijanje z baloni, živali z baloni, dekoracija, vrtci, šole, ucenci, dijaki, malcki, igrala, podjetja, obdaritev otrok, kako organizirati zabavo, za starše, popust, kulturni bazar, ponudba, gostovanje, Ljubljana, Maribor, Nova gorica, Celje, Novo mesto, razprodane predstave, organizacija dogodkov, dogodki, organiziranje, prireditev, priložnost, paket, brezplacno, novo leto, božic, december, november, cankarjev dom, narodni dom, gledališce, dvorana, triada, pedagoško usmerjene, vzgojno, ucenje.