Opera


Opera je gledališko glasbeno delo, ki s peto besedo in orkestrom prikazuje dramsko zgodbo. Namenjeno je igranju, po potrebi tudi plesu (baletu) na likovno urejenem prostoru (odru).

Med vsemi oblikami umetniškega ustvarjanja združuje opera največ različnih umetnosti: književnost, glasbo, likovno upodabljanje, gledališko igro in ples.

Besedilo za opero se imenuje libreto in je posebna zvrst dramske književnosti. V njem je zgodba razdeljena na odrske prizore, prizori pa so povezani v dejanja. V primerjavi z dramskim besedilom je libreto nekoliko drugače zasnovan in tudi krajši. Upoštevati namreč mora, da traja peta beseda dlje kot govorjena in da pri petju besede velikokrat ponavljamo. Zato se pesnik ali pisatelj omejita samo na poglavitne trenutke zgodbe.

Opera izhaja iz latinske besede »opus«, ki pomeni delo. Opera je glasbeno scensko delo, pri katerem nastopajoči pojejo, igrajo ter plešejo, spremlja pa jih orkester.
Opera je kombinacija dramatične zgodbe, glasbe in petja, scene, luči, kostumov, posebnih učinkov in pogosto tudi plesa. Hkrati pa z besedo opera označujemo tudi operno hišo, zgradbo (stavbo), kjer se uprizarjajo operna dela.

Pri operi pojejo in nastopajo operni pevci, ki se delijo na več tipov glasov. Najvišji med vsemi je ženski sopran, najnižji pa moški pevski glas bas.

Sopran je najvišji péti glas. Ta glas pojejo predvsem ženske ter mladi dečki. Sopran pogosto pojejo junakinje oper.
Mezzosopran je srednje visoki ženski glas. V operi ga pojejo starejši ženski liki, kot npr. matere, zapeljive junakinje,...
Alt je najnižji ženski glas. Liki s takim glasom so predvsem stare ženske ter čarovnice.

Tenor je najvišji moški v večini oper. Po navadi je lik s tem glasom heroj oz. oseba v katero je zaljubljena junakinja.
Bariton je srednji moški glas. Ta glas po navadi pooseblja zločinca.
Bas je najnižji moški glas. Ta glas v resnih operah pooseblja določeno starost in modrost, pri komični operi pa predstavlja starejšo smešno osebo.

Za opero so poleg opernih pevcev pomembni tudi scenografi, kostumografi, orkester,... in seveda skladatelj. Zelo so pomembni za uspeh opere, saj je od njih odvisna vsebina, dogajanje, prizorišče dogodkov,...

Opera je torej skupek truda in dela mnogih ljudi.© 2011 - 2020 Carobna dežela
Kontakt: info@carobnadezela.si; 051 375-300
Otroške predstave, otroci, predstave za otroke, zabava, rojstni dan, najem, prostor, igralnica, carovnik, caranje, carodej, carovec, nastop, božicek, dedek mraz, miklavž, darila, podelitev daril, igranje, slavljenec, Matej, predstave, opera, operne predstave, otroške operne predstave, janko in metka, bastien in bastiena, mala vodna vila, mala morska deklica, cankarjev dom, carobna igralnica, carobna dežela, carobni grad, praznovanje, nepozabno, doživetje, darila, okrasitev, okraševanje, baloni zavijanje z baloni, živali z baloni, dekoracija, vrtci, šole, ucenci, dijaki, malcki, igrala, podjetja, obdaritev otrok, kako organizirati zabavo, za starše, popust, kulturni bazar, ponudba, gostovanje, Ljubljana, Maribor, Nova gorica, Celje, Novo mesto, razprodane predstave, organizacija dogodkov, dogodki, organiziranje, prireditev, priložnost, paket, brezplacno, novo leto, božic, december, november, cankarjev dom, narodni dom, gledališce, dvorana, triada, pedagoško usmerjene, vzgojno, ucenje.