Balet


Ples je tudi najbolj vsestranska umetniška prvina med vsemi umetnostmi.
Glasba in poezija obstajata v času, slikarstvo in arhitektura v prostoru.

Ples pa v obeh hkrati, v času in prostoru. Ustvarjalec in stvar, ki jo ustvarja, umetnik in njegovo delo sta še vedno eno in isto. Vsako čustvo se izraža v gibanju in čim močneje je to čustvo, tem živahnejši je izraz.

Gib lahko izrazi neskončno
skalo čustev in razpoloženj, za katere marsikdaj beseda ne zadostuje (Neubauer, 1997; Otrin, 1998).

Začetki plesa in s tem tudi baletne umetnosti segajo v začetke človeštva, v prazgodovino.
Od vseh umetnosti, ki jih človek pozna in v katerih se udejstvuje, je ples najbolj prvobiten in najstarejši od vseh umetnosti.
Ples mati vseh ostalih umetnosti, saj je bil očitno izhodišče za ostale umetnosti (Neubauer, 1997).

Ples premaguje razdaljo med telesom in dušo. V plesni ekstazi človek začuti povezanost med tem svetom, v katerem živimo in onim drugim, svetom božanstev.

Perzijski pesnik derviš Runi je pel »Kdor ne pozna plesa, dvomi v boga« (Otrin, 1998).

Človek je z božjim darom, ki ga je telo dobilo od narave, izoblikoval to gibanje v umetnosti, v umetniško obliko, ki se v najčistejši obliki izraža prav v baletni umetnosti.
Balet se razlikuje od drugih vrst plesa po svoji specifiki, in sicer tej, da uporablja posebne gibe, pri katerih se noga obrne v kolku tako, da so stopala obrnjena vstran – en dehors, in po plesanju po konicah prstov, za kar baletke obujejo copate z utrjeno konico – špice. Zaradi obeh prvin so določeni gibi, zlasti skoki, lažje izvedljivi in bolj privlačni za gledalca (Castle, 1996).
© 2011 - 2020 Carobna dežela
Kontakt: info@carobnadezela.si; 051 375-300
Otroške predstave, otroci, predstave za otroke, zabava, rojstni dan, najem, prostor, igralnica, carovnik, caranje, carodej, carovec, nastop, božicek, dedek mraz, miklavž, darila, podelitev daril, igranje, slavljenec, Matej, predstave, opera, operne predstave, otroške operne predstave, janko in metka, bastien in bastiena, mala vodna vila, mala morska deklica, cankarjev dom, carobna igralnica, carobna dežela, carobni grad, praznovanje, nepozabno, doživetje, darila, okrasitev, okraševanje, baloni zavijanje z baloni, živali z baloni, dekoracija, vrtci, šole, ucenci, dijaki, malcki, igrala, podjetja, obdaritev otrok, kako organizirati zabavo, za starše, popust, kulturni bazar, ponudba, gostovanje, Ljubljana, Maribor, Nova gorica, Celje, Novo mesto, razprodane predstave, organizacija dogodkov, dogodki, organiziranje, prireditev, priložnost, paket, brezplacno, novo leto, božic, december, november, cankarjev dom, narodni dom, gledališce, dvorana, triada, pedagoško usmerjene, vzgojno, ucenje.