Anja 12.3.2013: Članek ČD
S ČAROVNIJAMI DO ZNANJA

Vzgojitelji in učitelji se pogosto sprašujejo, kako otrokom in učencem približati teme v učnih načrtih, ki jih ne privlačijo, kot so kulturna vzgoja, opera, zdrava prehrana, zdravo življenje, varnost v prometu, učenje, recikliranje itd. Tako je nastal projekt Učenje s čarovnijo, ki poskuša predstaviti otrokom te sprva nezanimive teme na prijazen, preprost in interaktiven način, s čarovnijo.

Tekst: ŠPELA ZUPANDežela znanja

Čarobna dežela je odgovor na željo po raznovrstnih zabavnih, kulturnih, glasbenih in gledaliških predstavah s pedagoškimi vrednotami. Gre za strokovno usmerjeno produkcijo predstav za mlado občinstvo od tretjega leta dalje, ki ponuja najboljše otroške operne, baletne in čarovniške predstave. Te otroke seznanjajo z vsebinami iz učnih načrtov, ki jim sicer niso preveč blizu, na primer kulturna vzgoja, opera in balet. S kančkom pravih čarovnij je prvi stik z opero in baletom za to starostno stopnjo navdušujoč, otroci pa s tem pridobijo tudi motivacijo za prihodnje raziskovanje podobnih kulturnih vsebin.
Projekt Čarobna dežela so podprli strokovnjaki na kulturnem in izobraževalnem področju. Olja Štaleker Pleš, svetovalka na Centru za krepitev jaz.za, abs. SFU Dunaj in edukantka iz specializacije geštalt terapije na Gita institutu, je svoje misli o Čarobni deželi na spletni strani www.carobnadezela.si strnila takole: »Čarovnik, otrokom tako domač, postavi most med otožno zgodbo, 'hecnim' petjem in otroki, katerih čustva kar poskakujejo od veselja, ko so nagovorjena s toliko strani. Ozadje piana, nenavadno petje, čarovniška igrivost, napetost v pričakovanju srečnega konca … vabijo otroke, da prisluhnejo z vso svojo bitjo. To, da se sami znajdejo v središču dogajanja, skozi spretno čarovnikovo interakcijo z njimi, je pika na i, je tisto nekaj, kar ponudi malemu poslušalcu, poslušalki, da dovoli in zmore opero vzeti za del svojega sveta …«


Domišljija nima meja

Čarobna dežela je zabavna čarovniška predstava z bogato scenografijo in velikimi čarovnijami. Vanjo so posameznim starostnim skupinam primerno in strokovno umestili raznovrstne pedagoške sestavine, ki jih otroci spremljajo na interaktiven način, s čarovnijami in pripovedovanjem zgodb. Čarovnije so namreč pomemben motivacijski element, ki spodbuja otroke, da se vključijo v predstavo in vseskozi sodelujejo s čarovnikom. Tako otroci spoznavajo teme, ki jim v vrtcih in šolah vsako leto namenjajo vedno več pozornosti. Naučijo se na primer, kako je treba prečkati cesto, kaj pomenita zebra in semafor, ali pa spoznavajo, kako se uporabljene stvari na čaroben način spremenijo v nove z recikliranjem. Predstava Čarobna dežela traja 50 minut, namenjena pa je otrokom med 3. in 12. letom starosti.
Čarovnik otroke navdušuje tudi s Čarobnimi zgodbicami. S pomočjo neverjetnih čarovnij in znanih pravljic, kot so Volk in trije prašički, Zgodba o mački in njenem repu, Kralj Midas, približa otrokom pomembne življenjske nauke, ki jih nosijo posamezne zgodbice. Otroci pri vseh čarovnijah interaktivno sodelujejo in pomagajo reševati probleme, ki nastajajo v predstavi. Čarovnik otroke med posameznimi pedagoškimi sestavinami še dodatno animira z zabavnimi čarovnijami in jih pripravi na novo pomembno sporočilo. Predstava Čarobne zgodbice traja 45 minut, namenjena pa je otrokom do 6. leta starosti.

Brez čarovnika ne bi bilo Čarobne dežele

Čarobna dežela je blagovna znamka, katere idejni vodja je Matej Rotovnik, čarovnik, režiser, producent, igralec, pisec scenarijev in še kaj. Umetnik, ki je večji del svojega otroštva preživel po gledališčih, je bil že pri šestih letih trdno odločen, da bo postal čarovnik. Svojo strast do čaranja je še nadgradil in danes nadaljuje svoje umetniško ustvarjanje na odru s čaranjem in igranjem, pri tem pa nagovarja svoje mlado občinstvo. »Otroci so po eni strani zelo zahtevno, po drugi strani pa najboljše občinstvo. Če jim predstava ni všeč, ti brez dlake na jeziku to povedo. Imajo bujno domišljijo, in če to združiš s čarovnijami, se vživijo v zgodbo in te lahko spremljajo, kolikor časa hočeš, oziroma dokler mame ne rečejo, da je treba domov,« pravi Matej Rotovnik, ki velja za enega najboljših čarovnikov v Sloveniji, profesionalno pa se s to dejavnostjo ukvarja že več kot trideset let. »Če od otrok ne bi imel pozitivnega odziva, bi prenehal čarati. Rad nadgrajujem čarovnije in vsakič, ko mi otroci povedo, da jim kaj pri čarovniji ni všeč, poskušam zgodbo brusiti toliko časa, dokler ne dobim pozitivnega odziva. Pri vseh predstavah, v katerih uporabljam čarovnije, skoraj vsako leto nadgradim kakšno čarovnijo, da najdem boljši način prikaza in s tem boljši odziv otrok nanjo. Zato predstave Čarobne dežele ves čas rastejo in ne glede na to, kolikokrat jih odigram, še vedno uživam, kot bi bilo prvič,« dodaja. Verjetno so prav zato njegove predstave najbolj gledane otroške predstave v Sloveniji.»Operna predstava Bastien in Bastiena, v katero smo prvič vkomponirali čarovnika in čarovnije, je že dve leti najbolj gledana otroška predstava v Sloveniji. V baletni predstaviPepelka, ki je v letošnji sezoni doživela premiero, vodim otroke s pomočjo čarovnij skozi različne plese. Predstava je v tej sezoni že zdaj
ena najbolj gledanih otroških predstav v Sloveniji, čeprav je imela šele sedem ponovitev. Ko na vsaki predstavi vidim polno dvorano otrok, kako ploskajo od navdušenja, in na odru slišim pozitivne kritike otrok, ki se med seboj pogovarjajo, kako so uživali na predstavi, vem, da je projekt uspešen.« Projekt Učenje s čarovnijo bo imel zdaj tudi dobrodelno noto, saj bodo zbirali dobrodelna sredstva za nakup šolskih potrebščin. »V Čarobni deželi bomo od vsake prodane vstopnice v sklad prispevali pol evra, seveda pa bodo lahko starši in podjetja dodatno prispevali sredstva. Ker so vstopnice za izobraževalne predstave še vedno predrage, bomo v okviru dobrodelne akcije Učenje s čarovnijo vsem vrtcem in šolam, ki se bodo priključili dobrodelni akciji, spustili ceno vstopnice za več kot dva evra, saj želimo širiti idejo o izobraževanju naprej,« obljublja Rotovnik in napoveduje, da se bo njegov projekt širil. »Nadgradili bomo Šolo čaranja, v kateri otroke poleg čarovnij učim motoričnih spretnosti, improvizacije, ustvarjalnosti in drugih veščin. Veliko vzgojiteljev in učiteljev je projekt že podprlo, zdaj upam, da ga bo podprlo tudi Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.«

 

 


© 2011 - 2020 Carobna dežela
Kontakt: info@carobnadezela.si; 051 375-300
Otroške predstave, otroci, predstave za otroke, zabava, rojstni dan, najem, prostor, igralnica, carovnik, caranje, carodej, carovec, nastop, božicek, dedek mraz, miklavž, darila, podelitev daril, igranje, slavljenec, Matej, predstave, opera, operne predstave, otroške operne predstave, janko in metka, bastien in bastiena, mala vodna vila, mala morska deklica, cankarjev dom, carobna igralnica, carobna dežela, carobni grad, praznovanje, nepozabno, doživetje, darila, okrasitev, okraševanje, baloni zavijanje z baloni, živali z baloni, dekoracija, vrtci, šole, ucenci, dijaki, malcki, igrala, podjetja, obdaritev otrok, kako organizirati zabavo, za starše, popust, kulturni bazar, ponudba, gostovanje, Ljubljana, Maribor, Nova gorica, Celje, Novo mesto, razprodane predstave, organizacija dogodkov, dogodki, organiziranje, prireditev, priložnost, paket, brezplacno, novo leto, božic, december, november, cankarjev dom, narodni dom, gledališce, dvorana, triada, pedagoško usmerjene, vzgojno, ucenje.